Akvarieforeningen hvor alting går i fisk - Kom og vær med

Accessorisk ånding

En lang række fisk er foruden gæller i besiddelse af et åndingsorgan der gør det muligt for dem at optage atmosfærisk luft ved vandoverfladen. De pågældende fisk bliver herved mere eller mindre ufahængige af gælleåndingen og kan som følge heraf også udholde livet i et meget iltfattigt vand, henholdsvis forlade vandet eller grave sig ned i slam og mudder for at afvente bedre forhold. Forskellige dannelser, f.eks. i mundhulen, i forbindelse med gællehulen eller tarmen og svømmeblæren kan fungere som accessorisk (supplerende, ekstra) åndedrætsorgan. (se også labyrintorgan)

Adventivplante

Ny færdig plante med blade, rødder osv., der dannes på moderplanten f.eks. på en stængel (Echinodorus) eller på rodknolden (Nymphaea).

Akvatisk plante

Plante, der gror i vand eller på sump

Albinisme

Total mangel på farvestoffer i hud og øjne.

Albino

Farveløshed fremkaldt af mangel på pigment i huden. Hos ægte albino former skinner den blodkarsrige bagvæg i øjet gennem øjelinsen, således at øjet synes rødt. Kroppen er for det meste rødlig tonet.

Alger

Lavere vandplanter, der lever på substrater eller i det frie vand (planktonalger => grønt vand). Skyldes ofte en kombination af forkerte/ubalancerede næringsværdier i vandet samt forkert belysning set i forhold til biomassen (mængden af fisk og planter) i akvariet.